Ne aramıştınız?

1-Broyler çiftliği

Etlik tavuk yetiştirmek için imal edilen  , kurulan tesislerdir. Etlik tavuk sektörü 40 yıllık bir geçmişe sahiptir. Etlik piliç üretimi ilk  yıllarda 100 m2 alanda 1500 adet tavuk yetiştirme şeklinde başladı. Gelişen dünya , artan nüfus , gereken ihtiyaca göre zamanımızda 2500 m2 kümeslerde 40000 adet piliç üretimi yapılmaktadır. Genellikle kümes ölçüleri en 16-20 metre , boy 80-120 metre , yükseklik 2,5 metre şeklindedir. Dış cepha malzemesi sıcak soğuk geçirmeyen izolasyonlu malzemeden yapılmalıdır. Yeni modern kümeslerde yemleme , sulama , havalandırma , ısıtma , soğutma , bunların hepsi bilgisayar kontrolü ile otomasyon ile yapılmaktadır. Bu imkan ile 40 bin kapasite tavuk çiftliğini iki kişi idare edebilmektedir. Kümeslerde  büyütülen etlik piliçler 35-45 gün arasında kesim yapılır , 35 günde 1.5 kg , 45 günde 2.5 kg canlı ağırlığa ulaşırlar.

Kuluçka`dan kümeslere teslim edilen civcivler için daha ilk günden itibaren sıcaklık, havalandırma, yeterli yem ve su gibi uygun şartların oluşturulması hayati önem taşır. Çünkü hayatlarına iyi bir başlangıç yapan civcivler, oluşturulan bu şartlar sayesinde sonraki günlerde performans açısından büyük avantaj yakalarlar.

Bakım dönemi içinde piliçler çeşitli hastalıklardan korunmak amacıyla içme suları vasıtasıyla aşılanırlar. Pilicin yaşına ve mevsim şartlarına göre bakım ile idare şartlarında değişiklik veya ayarlamalar yapılır. Tüm kümeslerde havalandırma, ısıtma, soğutma, yem ve su idaresi tamamen otomatik ekipmanlarla yapılır.

Piliçlerin yedikleri yemler de yaşına göre değişiklik gösterir. Yemde bulunan enerji, protein gibi değerler, pilicin yaşına göre daha yüksek performas için ayarlanır. Piliçler her hafta tartılmak suretiyle performasları kontrol edilir, eğer ağırlık artışlarında bir gerilik varsa nedeni araştırılır ve gerekli müdahaleler yapılır. 

40 - 45 gün boyunca kümeslerde kalan piliçlerde, erkekler 2800 gr, dişiler 2100 gr canlı ağırlığa ulaştıktan sonra kesimhaneye sevk edilir. Piliçlerin kesiminden sonra boşalan kümesler bir sonraki devreye hazırlık amacıyla temizlenir, yıkanır ve dezenfekte edilip yeni civcivler için uygun koşullar sağlanmış olur.

       

     

2-Damızlık çiftliği

Etlik piliç (broiler) yetiştiriciliğinin ilk basamağı olan damızlık üretim süreci, yarka ve yumurta dönemi olarak ikiye ayrılır. Damızlık civcivler, yurt dışındaki damızlıkçı firmalardan ithal edilerek veya yurt içindeki damızlık firmasından tedarik edilerek, damızlık kümeslerine yerleştirilir.

Yarka (büyüme) dönemi damızlık civcivlerin, 0. günü ile 24. hafta yaşı arasındaki yumurtlamaya hazırlandığı dönemdir. Bu dönemde kapalı veya ışık kontrolü sağlanmış dark-out kümesler kullanılır. Yarkaların homojen bir canlı ağırlığa ulaşması için gerekli kontroller yapılır ve yumurta dönemine en iyi şekilde hazırlanır.

Yumurta (üretim) dönemi damızlıkların 24. hafta yaşı ile 64. hafta yaşı arasındaki yumurtladığı dönemdir. 21. hafta yaşına gelen yarkalar, yumurta kümeslerine transfer edilirler. Bu dönemde amaç, üretilen kuluçkalık yumurtalardan en iyi kuluçka çıkım randımanını elde ederek, sağlıklı ve kaliteli broiler civcivleri üretmektir.

Üretilen kuluçkalık yumurtaların çiftliklerde depolandığı yerlerdeki sıcaklık ve rutubet miktarı çok önemlidir. Yumurta depolarında istenen bu şartların kontrolü için saha asistanları, Damızlık üretim müdürü ve çiftlik sahibine bilgi veren depo uyarı sistemi uygulanmaktadır.

Damızlıklar Yem Fabrikası`ndan sevk edilen yemlerle beslenirler. Sağlık kontrolleri damızlık sürülerde başlar ve son ürün elde edilinceye kadar devam eder. Damızlık sürülerin sağlık taramaları düzenli aralıklarla yapılır. Çevresel bulaşmaların engellenmesi için alınan biyogüvenlik önlemleri ve düzenli sağlık kontrolleri hem damızlıkların hem de elde edilen civcivlerin saha koşullarında hastalıklara karşı korunmasını sağlar.

Damızlıklar yaşam süreleri boyunca damızlık saha asistanları tarafından düzenli olarak kontrol edilirler. Yapılan bu kontrollerle kümeslerde bakım-idare uygulamalarının yapılması, biyogüvenlik önlemlerinin alınması, üretimle ilgili kayıtların tutulması ve sağlık izleme programlarının uygulanması sağlanarak, yetiştirme süreci kontrol altında tutulur. Üretimle ilgili bilgiler  bilgisayarlara kaydedilerek, her kümeste bulunan damızlık sürüler ayrı ayrı değerlendirilir. Damızlık yetiştiricileri  belli aralıklarla eğitim programlarına alınarak, daha başarılı üretim için bilgilendirilirler.

     

 

 3-KULUÇKA

Kuluçka , damızlıktan alınan yumurtaların 21 gün süreyle bekletilerek civciv çıkımı yapılan yerdir. Kuluçka , kuluçka makineleri , havalandırma sistemleri ve dış cephe kaplamadan oluşur. Kuluçka iki bölümden oluşur , 18 gün geliştirme bölümü , 3 gün çıkım bölümü.  Çıkım kapasitesine göre kuluçkahanenin ebatları değişkenlik gösterir.

Yumurta kümeslerinde üretilmiş ve depolanmış yumurtalar özel nakliye araçlarıyla toplanarak kuluçka tesisinin yumurta deposuna getirilir. Gerekli kontrolleri ve seleksiyonları yapılan yumurtalar, uygun ısı ve nem ortamının sağlandığı bölümlerde depolanır.

Basım için sürü yaşı, yumurta yaşı ve makine sıralamasına göre hazırlanan yumurtalar, gerekli dezenfeksiyon işlemlerinden sonra 18 günlük gelişim süresini geçirecekleri “gelişim makineleri“ne yerleştirilirler. Bu makinelerde uygun ısı, nem ve döndürme koşullarında 18 günlük gelişimini dolduran yumurtalar, buradan “çıkım makineleri“ne transfer edilir.

Bu yumurtalar daha sonra son üç günlük çıkım sürecini geçirecekleri “çıkım makineleri“ne konurlar. Burada tamamıyla yumurtadan çıkıp, kuruyup dış ortama adapte olacak duruma gelen civcivler makinelerden çıkartılır.

Toplam 21 günlük gelişim ve çıkım süreci sonunda çıkan civcivler kanat tüylerine bakılarak arzu edilirse erkek ve dişi olarak ayrılırlar ve seleksiyona tabi tutulurlar. Bu seleksiyon sonunda birinci kalite civcivler ayrılarak makinelerde sayılıp, kutulanırlar. “Civciv odası“na alınan kutulanmış civcivler kuluçka civciv nakliye araçları ile broiler çiftliklerine sevk edilir.

 

      

4-Kahvaltılık yumurta çiftliği

Yükseliş Kafes Sistemini, sınıfının en geniş, en yüksek ve en dayanıklı kafesi olarak, siz değerli çözüm ortaklarımıza sunuyoruz. Yumurtacı Tavuk Kafes Sistemi, tamamen yeni regülasyonlara uygun olarak üretilmiştir. Kafes geçişleri minimum parça eklemesi ile gerçekleştirilebilen  Yumurtacı Tavuk Kafes Sistemi en ekonomik kafes özelliğini taşımaktadır.

Kafes detayları : Tüm sistem ayakları 2 mm. olarak tasarımı gerçekleştirilmiş olan Yumurtacı Tavuk Kafes Sisteminde kullanılan her sac malzemenin galvaniz kaplaması minimum 275 gr/m2 olarak imal edilmiştir. Bu temel üstüne, dünyanın değişik iklim ve bölgeleri için farklı niteliklerde ve niceliklerde malzeme aralıkları tasarlamıştır. Paslanmaya karşı geliştirilen bu yöntemle, Yumurtacı Tavuk Kafes Sistemi yumurtacı tavuk kafesi dünyanın her bölgesinde uzun yıllar dayanacak ve yüksek verimlilikte çalışacaktır

  

5-Kesimhane

Broyler büyütme kümeslerinde kesim yaşına gelen piliçler canlı piliç taşıma araçları ile kesimhaneye getirilir. Kesimhane kapasitesine göre günlük 1000 adeten 500.000 adete kadar günlük kesim yapabilir. Kesimhane büyüklüğüne ve kapasitesine göre bazı bölümlerden oluşur :  canlı kabul bölümü , kesim bölümü , tüy yolma bölümü , parçalama bölümü , soğutma bölümü , paketleme bölümü , soğuk hava depoları.  Kesim işlemi genellikle  otomatik makinelerler yapılır , ama arzu edilirse sadece boğaz kısmının elle kesimi yapılabilir. Kesimhanelerde canlı tavukları asma dışında  bütün işlemler otomasyon ile yapılır.

         

6-Rendering tesisi

İnsan tüketimi için kullanılan kanatlı parçalarının ayrılmasından sonra kalan yağlı yumuşak dokular ve diğer tavuk atıkları pişirilir. Pişmiş ve patojen bakterilerden arındırılmış ürün  preslendikten sonra dekanter santrifüjde fazlara ayrılarak kanatlı yağı ve kanatlı unu olmak üzere 2 ana ürün elde edilir. Elde edilen bu ürünler kanatlı yemlerinde ve diğer hayvan yemlerinde protein kaynağı olarak kullanılmaktadır.

7-Arıtma

Gıda sektöründe kanatlı kesimi yapan mezbahaların atıksuları da çeşitli kirletici yan ürün ve kimyasallar  içermektedir. Bu haliyle atık sular doğaya bırakılırsa  doğada çok fazla kirletici etkisi olur. Bu nedenle mezbaha atık sularının arıtılarak nehir, deniz, göl gibi su ortamlarına veya kanalizasyon gibi altyapılara deşarjı büyük önem taşımaktadır. Arıtma işi  biyolojik arıtma ve kimyasal arıtma olarak iki çeşit yapılmaktadır.  Bir çok ülkede arıtması olmayan kesimhanelere izin ve ruhsat verimemektedir.

8-Yem fabrikası

Yem fabrikaları, kamyon ile fabrikaya giren hammaddenin, insan eli değmeden paketlenmiş yem halinde çıkan, yem üretim prosesleridir. Otomasyon da insan eli değmeden yapılan bu üretimin verimliliğini arttıran ve sistemin stabilizasyonunu sağlayan en önemli faktördür. Yem imalatının asıl amacı istenen ve hedeflenen protein , enerji , vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaktır.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

whatsapp